Resan börjar inte med stil

STIL
En stil kan i bästa fall fungera som inspiration. Men den kan också bli till en kostym, där människor måste krympa för att få plats. Min stil är en blandning av kundens önskemål och drömmar, tillsammans med platsens karaktär och en skvätt av min personlighet. Kärlek till miljöer, material och människor, längtan och visioner – när det finns rum för det, kan det byggda få en inspirerande utstrålning.

MIN HISTORIA
Tidigt i livet drömde jag om att få jobba med djur och läsa zoologi. Ett tag var jag inne på att bli sjukgymnast. Det var först som tonåring, under en längre vistelse i USA, som jag fick upp ögonen för arkitektur. Min pappa var läkare och fick ett forskningsuppdrag i New York och under ett års tid bodde jag och min familj där. En kväll när det var fest hemma hos grannen glömde jag helt bort att partaja. Istället blev jag helt fascinerad och uppfylld av deras hem; av rymden, takhöjden, den stora öppna spisen och av repstegen upp till loftet. Det var lördag kväll och jag blev övertygad – jag skulle bli arkitekt.

 

 

STUDIER
Det blev arkitektskolan i Lund till att börja med men svensk 60- och 70-tals-arkitektur var inte riktigt min kopp te. Och den känslan tog mig snart ut i världen. Jag landade i Tokyo, där jag under nästan två års tid praktiserade hos en av den tidens stora arkitekter, Arata Isozaki. Efter mina år i Japan fullgjorde jag mina studier på Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn, tog min examen där 1990. Och vecklade ut vingarna i ett arkitektälskande land.

OLIKA JOBBPROJEKT
I Danmark var jag anställd på flera olika arkitektkontor, bland annat Henning Larsen, Vilhelm Lauritzen och KHR. Förutom att rita alltifrån kontor och hotell till skolor, var jag med och utformade de nya terminalerna på Kastrup och Arlanda. Arbetet med Pir F på Arlanda gav oss Kasper Salin-priset 2002. Efter nästan två decennier återvände jag till Stockholm. Jag jobbade först för några större arkitektkontor, som Ahrbom & Partner och Reflex, innan jag till slut förverkligade min stora dröm – att starta eget.

IDAG
Bygga nytt eller bygga om – jag jobbar med det mesta, även som rådgivare. Och arbetar både för privatpersoner och företag, med större som mindre projekt. Villor, lägenheter, kontor, kommersiella lokaler, hotell, från små butiker till stora shoppinggallerior. Mitt senaste större projekt var om-byggnationen av Gallerian på Hamngatan.

Jag gör inredningar, utställningar och ritar möbler som varit med på de stora möbelmässorna i Milano, Stockholm och Köpenhamn.  Jag tycker om stora utmaningar och beställare med ambitioner. Inget är för stort eller för litet. Och jag har ett stort nätverk med specialister när det behövs.

Ett stort engagemang, ett ungt, öppet sinne och lång erfarenhet – det får du när du anlitar mig.

 

 

Välkommen att höra av dig,
Ulrik Blomquist